Jump to content
Sykepleiediskusjon

Cathrine

Root Admin
 • Content count

  2,912
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Cathrine

 1. Bedriftssykepleier/hmsveileder

  Vet ikke om det finne en egen utdanning, men har du sett her? https://www.nsf.no/faggrupper/bedriftssykepleiere De har også egen Facebookside hvor du sikkert kan spørre. Hold oss gjerne oppdatert om du finner noe
 2. Valg av studiested

  Hei, Kanskje du finner noe i denne tråden:
 3. Da jeg jobbet på sykehus (sengepost) var vi svært liberale når det gjaldt å gi opiater. Til postoperative pasienter ga vi som oftest ketorax eller morfin iv. Vi titrerte dosen til pasienten fikk effekt. Observerte selvfølgelig pasienten svært hyppig til maksimum serumskonsentrasjon var nådd. Opplevde aldri at jeg måtte gi nalokson. Enkelte kunne bli litt vel trette og puste noe langsommere, men dette ga seg fort. Ble da hos pasienten og minnet på pustingen. Følte jeg hadde mye bedre kontroll på opiater gitt iv enn sc eller im. Både med tanke på smertelindring og respirasjonsdepresjon. Når det gjaldt terminale pasienter sto de på en fast dose både når det gjaldt opiater og benzodiasepimer. Som behovsmedisin ga vi morfin iv. Dette ga vi alltid når pasienten viste tegn til smerte og ofte ved snuing. Hjalp ikke den dosen vi ga fikk de påfyll. Altså vi doserte ut fra pasientens smerte. Pasienten skal snart dø og må få slippe å lide tenker jeg. Og så lenge vi ikke plutselig gir en veldig stor dose, men titrer oss frem har vi ikke vippet pasienten over kanten. Vi snakket endel om dette på jobben, at av og til døde en pasient kort tid etter at vi hadde gitt morfin. Men om det var morfinen eller ikke vet man jo ikke. Hvorfor fikk pasienten plutselig slikt ubehag, det var kanskje derfor pasienten døde akkurat da, ikke smertelindringen. Eller jeg har ofte erfart at en terminal pasient dør rett etter snuing, også de som ikke får morfin først. Undersøkelser viser at ved tilstrekkelig smertelindring vil man ikke fremskynde døden, heller tvert i mot. Skal se om jeg finner referansen. Når det gjelder pårørende er informasjon alfa omega. De fleste er redde for at sine nærmeste skal lide, og hvis man forklarer hvorfor og når man gir morfin vil de være enige, aldri opplevd noe annet. Jeg pleide også tilby dem samtale etter at pasienten var død. Da kunne jeg forklare hele forløpet. Jeg ga dem også tilbud om å ringe eller avtalte at de kunne komme innom så kunne vi snakke om alt de lurte på rundt den som døde. Ikke så ofte pårørende tok kontakt i etterkant, men det skjedde av og til. Tror ihvertfall det er viktig å få et slikt tilbud. Huff.. nå skrev jeg meg litt ut av tema... beklager
 4. 2 g Paracetamol initialt

  Fant også denne i legetidsskriftet fra 2004. Tydelig at bruk av denne doseringen har vært brukt ganske lenge. Rart det ikke er bedre kjent:
 5. Hører om enkelte som gir 2 g Paracetamol initialt ved akutte sterke smerter. Er det vanlig og har det bedre effekt enn å kombinere paracetamol med andre analgetika?
 6. Sykepleier uten videreutdanning med stetoskop?

  Aldri hørt om dette før, men så smart. Burde jo vært i alle ambulanser.
 7. Notatbok

  Jeg har alltid hatt en slik notatbok. Hva man skriver i den vil variere fra person til person. Veldig kjekt å ha. Der kan man skrive opp alt man synes er vanskelig å huske, særlig når man er ny er det veldig nyttig. Eksempler kan være: -referanseverdier, -vanlige/viktige prosedyrer i avdelingen. -observasjoner -viktige tlf.nr -litt om medikamentregning -hva man skal gjøre i akutte situasjoner -de vanligste medikamentene man bruker i avdelingen -Kriterier det er viktig å huske, eksempelvis FAST, SIRS, qSOFA osv Masse mer man kan skrive, dette var bare noen eksempler. Hvis du skal ha en slik notatbok bør den ikke være for liten, men må selvfølgelig passe i lommen. Vil anbefale en notatbok med alfabetet så blir det lett å finne frem i.
 8. Vet ikke om dette kan være noe? https://brage.bibsys.no/xmlui/bitstream/handle/11250/144350/1/Sener_omsorgsforskning_rap_2_2013.pdf Leser du igjennom artikler eller publikasjoner du tror kan være aktuelle, vil du også kunne finne noe fra referanselisten eller publikasjoner de henviser til i teksten. Jeg gjorde dette google søket sykepleien smerte og da fikk jeg opp endel fagartikler om smerte som har vært publisert i Sykepleien. Du kan også prøve SveMed
 9. 2 g Paracetamol initialt

  OK, så dere gir aldri dette alene.
 10. Kombinere Paracet og Ibux

  Fant dette inne på Relis. Kanskje ikke så dumt hvis det er viktig å holde feberen nede. Min erfaring er at det er vanskelig å holde feberen nede hele tiden ved bruk av paracetamol alene. Hvis man skal holde seg til anbefalt dosering, altså 1gr x 4. Interessant å se at kombinasjon av paracetamol og ibuprofen vil være mer effektivt.
 11. En periode var det mange som anbefalte å gi en Paracet og en Ibux i kombinasjon, det ble sagt at det skulle virke bedre enn Paracet eller Ibux alene. Ser at legemiddelverket har advart mot denne kombinasjonen på grunn av fare for bivirkninger. Noen her som fortsatt gir denne kombinasjonen, og har det egentlig bedre effekt enn Paracet eller Ibux alene?
 12. GPSchip under huden på demente

  Synes denne var smart: https://www.gymo.no/hjelpemidler-og-helseartikler/helseklokke/helseklokken-contact FUNKSJONSBESKRIVELSE Alarmknapp Med alarmknapp kan brukeren selv aktivere alarm ved utrygghet eller ved behov for hjelp, og det kobles da automatisk opp en telefonsamtale mellom pårørende og brukeren. Dette gir trygghet både for bruker og pårørende. Automatisk varsling Basert på kontinuerlig måling og kontroll av puls, hudtemeratur, bevegelse og geografisk plassering aktiveres automatisk alarmen ved fall, derfom grenser overskrides, eller uheldige kombinasjoner oppstår. Tydelig display Skjermen har tydelig visning av tid. I tillegg viser skjermen forskjellige symboler for å varsle brukeren, denne typn varsling kan kombineres med lyd og vibrasjon. Egen app for pårørende Ved utløst alarm viser appen hva som er grunne til at alarm er utløst, og brukeren sin geografiske posisjon kan vises på kart. Enkel lading Lading foregår ved hjelp av magnetisk ladepute. Dette gjør lading enkelt, spesielt fordi brukere slipper å forholde seg til små kontakter og plugger Gateway: (tilknytningspunkt mellom Contact og "skyen") - Mål: 102x102x28mm - Strøm: Ekstern adapter - Trådløs teknologi: ZigBee, Wireless M-bus, Z-Wave, Wi-Fi 802.11B/g/n 2,4 GHz, BLE (Bluetooth Low Energi) - Tilkoblinger: USB, Ethernet - For en sikker og enkel dataoverføring kobles gateway til ditt hjemmenettverk - Denne sørger for at siste innstillinger blir overført til Contact, ny firmware blir oppdatert (via App) og at dine data er trygge
 13. I en kommune i Danmark vil de legge inn GPSchip under huden på demente. De skriver at hver dag blir 3 demente i gjennomsnitt etterlyst da de har gått seg vill. https://jyllands-posten.dk/indland/ECE10099011/kommune-vil-have-gpschip-under-huden-paa-demente/ Forstår at det er fristende å legge inn en chip under huden, men det er kanskje litt etisk betenkelig? Hva tenker dere om dette? Vet jo egentlig ikke om det var bedre å sette en lapp på ryggen med navn på den avdelingen pasienten tilhørte, slik vi gjorde da vi hadde demente som vandret.
 14. Nei, du har rett Må kanskje sammenlikne det med noe annet som helsetjenesten behandler som ikke er sykdom eller skade. Prøver å komme på noen eksempler, men det var ikke lett. Uansett et dårlig forslag at abortsøkende må betale dette selv.
 15. Hvis det skal være en viss rettferdighet i dette må vel alle som blir syke eller skadet på grunn av deres handlinger betale for behandling. Den listen kommer til å bli lang.
 16. Takk for interessant link. Det er ikke så ofte man hører om fengselhelsetjenesten, så det var veldig spennende å lese denne repotasjen. Høres ut som en interessant, men tøff jobb. Er det mest psykiatriske sykepleiere som jobber i fengsel?
 17. Når vi først er inne på Paracetamol og overdosering så er det enkelte pasientgrupper som er mer utsatt. Hvilke doser de snakker om her vet jeg ikke:
 18. Hei

  Så bra! Og takk for oppdatering
 19. Forebygging av delir

  Går ikke akkurat på forebygging, men ser her at antibiotika kan utløse delir og andre nevrologiske symptomer hos eldre mennesker. Dette skjer trolig hyppigere enn tidligere antatt. Limer inn fra artikkelen hvilke reaksjoner pasienten kan få og hvilke typer antibiotika som man har sett utløse det. Han deler det inn i tre kategorier:
 20. Forebygging av delir

  Leser i denne artikkelen skrevet av to spesialister i geriatri om hvordan ett av tre tilfeller av delir kan forebygges med enkle tiltak. Det er jo ganske vanlig, når vi vet at en av tre eldre på en vanlig sengepost utvikler delir, og mye hyppigere på intensivavdelinger. Da er det virkelig noe å hente på forbyggende tiltak. Utover det å behandle somatiske problemer nevner de disse tiltakene: Enerom er vel det som vanskeligst lar seg gjennomføre på en sengepost eller intensivavdeling. Men de andre tiltakene burde vel være overkommelig. Vet ikke om dette er noe som gjøres allerede, eller hva som er deres erfaring. Gjør dere noen tiltak for å forebygge delir? Det betyr jo egentlig at alle gamle pasienter bør få en slik behandling, eller unge i risikogruppe. Men når er man såpass gammel at man er i risikogruppe for å utvikle delir?
 21. Leser om penisklemme ved inkontinens. Høres praktisk ut. Når er det indikasjon for å bruke det, for det er vel ikke alle med inkontinens som kan bruke dette? Hadde vært interessant om noen her har erfaring med bruk av penisklemme på menn med inkontinens, og fortell gjerne om fordeler og ulemper.
 22. Man har sett små barn få alvorlige bivirkninger av Dentinox. Kanskje best å unngå å bruk dette? Vet heller ikke om det er så effektivt, det er i hvert fall min erfaring.
 23. Legge inn permanent kateter på mann

  Ser at penisklemme også brukes ved inkontinens.
 24. Noen som har kjennskap eller bruker Lifeclean til å desinfisere overflater med? Høres veldig praktisk ut og med kort virketid (opp til 2 minutter)!
 25. Legge inn permanent kateter på mann

  Penisklemme var nytt for meg også. Leste om det nylig på FHI sine sider under prosedyre for innleggelse av KAD:
×