Jump to content
Sykepleiediskusjon

Cathrine

Root Admin
 • Content count

  3,138
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Cathrine

 1. Cathrine

  Immunterapi mot kreft

  Hadde hatt feber i flere uker. Trodde det var infeksjon, men alle prøver negative. Derfor trodde de det var tumorene, men så mente de det var en reaksjon på immunterapien. Hypofysitt høres jo ganske spesielt ut, sikkert vanskelig å oppdage his det ikke gir så klare symptomer.
 2. Hadde vært spennende om noen her har erfaring med bruk av immunterapi på den pasientgruppen de jobber med. Lurer blant annet hva dere tenker om denne behandlingen, hvem som får dette tilbudet og eventuelle bivirkninger.
 3. Tror ikke du misforsto hva jeg mente Jeg tenker at demens ikke er en sykdom. Det er et tegn (altså ikke et symptom som jeg skrev over her ) på en hjernesykdom. Det kan være mange sykdommer som gir demens, hvor alzheimer er den vanligste. Epilepsi er også et tegn på en rekke tilstander med forskjellig årsak, ikke en egendefinert sykdom. Alt fra intoksikasjon, feber, hjernesvulst, hjerneskade, infeksjon m.m.
 4. https://sykepleien.no/2016/10/er-det-lov-si-dement-0 Ja hva sier dere og hva tenker dere? Er det greit å omtale pasienter med demens for demente? Mange mener det er stigmatiserende å si demente fordi ingen er sykdommen sin.
 5. Takk for link Da mener jeg ikke at epilepsi og demens er et symptom men et tegn.
 6. Tenkte litt på dette og fant ut at pasienter med psykiatriske lidelser ofte omtales på samme måte. Deprimerte, psykotiske, schizofrene, paranoide, maniske osv. Tenkte videre, er demens en sykdom, er det ikke bare et symptom? Det er kanskje derfor man sier demente, på samme måte som man kan si epileptikere, epilepsi er jo ingen sykdom kun et symptom.
 7. Cathrine

  Vi som venter på svar fra S.O..

  Gratulerer til deg også
 8. Cathrine

  Immunterapi mot kreft

  Takk for langt og grundig svar. Kombinerer dere av og til kjemoterapi og immunterapi? Interessant at bivirkninger kan oppstå så lenge etter som 1,5 år. Forstår da at de ikke får infeksjon, men en innflammasjon siden det behandles med steroider. Er det andre bivirkninger enn det som ender på -itt. Altså mer subjektive? Hørte om en som hadde fått feber av immunterapi. Først trodde de det var pga tumorene, men fikk bekreftet at det var immunterapien da feberen økte mens/rett etter at pasienten fikk infusjonen. Har du opplevd det?
 9. Cathrine

  Vi som venter på svar fra S.O..

  Gratulerer Hva var snittet i år?
 10. Cathrine

  Intramuskulær injeksjon

  Ja sykepleieren tenker nok mer på blotting av pasient osv. enn legen.
 11. Cathrine

  Intramuskulær injeksjon

  Leste at de fleste foretrakk bakre glutealregion: Jeg har alltid valgt fremre glutealregion som førstevalg. Men har samme erfaring som beskrevet i tidsskriftet, at mange velger bakre glutealregion. Egentlig pussig, hvorfor velger man dette stedet? Det er jo ikke anbefalt annet ved NSAIDs injeksjoner. I studietiden lærte vi (mulig jeg misforsto kjære lærer hvis du leser dette) at vi skulle velge fremre glutalregion fremfor vatus lateralis da det er mer smertefullt å få injeksjon i den muskelen. Men ser jo nå at den vel så gjerne kan foretrekkes, og ser at det også kan være mer praktisk.
 12. Cathrine

  Intramuskulær injeksjon

  Ja det er nok som legen sa til deg. Godt det gikk bra med pasienten. Skal nok litt til å skade en perifer nerve, men greit å vite at man bør avbryte injeksjonen hvis pasienten kjenner utstrålende smerte:
 13. Cathrine

  Intramuskulær injeksjon

  Velkommen hit Takk for at du deler dette med oss. Jeg har aldri opplevd at pasienten har klaget over utstrålende smerter i forbindelse med im injeksjon. Vil jo tro det betyr at du må ha truffet en nerve, men litt rart når du målte opp riktig før du satte injeksjonen. Du skal i hvert fall ikke klandre deg selv i og med at du satte injeksjonen rett sted. Fremre glutealregion gir mindre risiko for nerveskade enn bakre glutealregion, og du valgte jo fremre. Men lurer på om smertene vedvarte og om de kom når du stakk eller etter at du hadde injisert medikamentet?
 14. Cathrine

  Kan vi nok om kommunikasjon?

  Har ofte tenkt på at jeg ikke kan nok om kommunikasjon og hvordan kommunisere med pasienter i krise. Jeg lærte mye om kontainerfunksjonen, møte pasienten her og nå, kriseteorier osv. Men jeg synes som sykepleier trenger man å kunne så mye mer. Ikke at vi skal være psykologer, men pasienter trenger å snakke med helsepersonell som er profesjonelle og flinke til å kommunisere når de har det vanskelig, og der har sykepleieren en viktig rolle. Kunne man trukket inn litt mer i grunnutdanningen det man lærer om kommunikasjon i videreutdanningen i psykisk helse? Synes du at du kan nok om dette temaet etter endt grunnutdanning? Lærer man mer om det i videreutdanninger innen palliasjon, onkologi, intensivsykepleie osv.
 15. Leser i Dagens Medisin om et tema som er en gjenganger. Nemlig at det er for lite fokus på anatomi, fysiologi og biokjemi i sykepleierutdanningen. https://www.dagensmedisin.no/artikler/2017/02/12/sykepleierutdanningen-15-prosent-handler-om-menneskekroppen/ Enig at dette er viktige fag man kunne hatt mer fokus på, men vet ikke om det er noe det kunne gått på bekostning av. Studiet er kanskje for kort og komprimert?
 16. Cathrine

  Hvordan snakke med terminale pasienter

  Det var synd at de har lukket artikkelen, for det var en virkelig fin og lærerik. Den var åpen da jeg la inn lenken, men takk for at du gjorde meg oppmerksom på dette.
 17. De fleste av oss har erfart hvor vanskelig det er å snakke med døende fordi de ikke klarer å snakke klart og tydelig. Det blir ofte kun snakk om overflatiske ting som har "har du vondt?" "ligger du vondt?" "er du tørst?" osv. Det å dø er fryktelig ensomt og blir ikke bedre av at man ikke klarer å formidle det man tenker og ønsker. En ting er at man bør være der, noe annet er at vi også bør prøve å forstå det pasienten tenker på og lære oss og pasienten at vi fortsatt kan kommunisere. Fant her en gammel (jeg synes den fortsatt er aktuell) filmsnutt der Elisabeth Kübler-Ross viser hvordan hun snakker med en terminal pasient. Hadde vært interessant å høre deres erfaringer rundt dette. Min erfaring er at det virker som mange gir litt opp, fordi de ikke blir forstått likevel. Men nøkkelen er kanskje at man setter seg ned og forteller pasienten at vi skal lære oss å kommunisere på en ny måte, og at det er mulig. Tenker også det er viktig at vi også informerer pårørende om dette. Da vil de føle seg mer nyttige og pasienten blir ivaretatt på en bedre måte.
 18. Cathrine

  Helsefagarbeidere på sykepleiestudiet

  Nå foreligger en rapport fra dette pilotprosjektet med helsefagarbeidere inn på sykepleiestvudiet. Eli Gunhild By mener det bør avsluttes:
 19. Ser at nå har det første kullet med helsefagarbeidere begynt på sykepleiestudiet. Spennende dette. Vet de før gjorde noe liknende på vetrinærhøgskolen. Der kom dyrepleiere lettere inn på veterinærstudiet. Men det resulterte i at mange studerte dyrepleie for å bli veterinær, og det var jo ikke ønskelig. Men fordelen her er at disse studentene vet hva de går til.
 20. Cathrine

  Deltid porsgrunn

  Det er endel obligatorisk fremmøte i sykepleiestudiet. På hjemmesiden til Universitetet i Sørøst-Norge står det Det er obligatorisk deltakelse i deler av studieprogrammet, slik som kliniske studier, ferdighetstrening, seminarer og arbeidet i læringsgrupper. https://www.usn.no/studier/studie-og-emneplaner/#/studyplan/051_2018H Nederst på denne siden står det også en studiemodell. Eksempelvis: Høst 2018 står det en boks som heter naturvitenskap 1. Klikk på den og da vil du se at det står hvor mye obligatorisk fremmøte det er i det emnet. Slik kan du klikke deg videre inn på de forskjellige emnene i studiemodellen.
 21. Cathrine

  Negler som smuldrer og brekker pga håndsprit

  Ingen erfaring med dette, men kan det være sopp eller mangeltilstand som gir dette? Har du lest her: https://nhi.no/symptomer/hud/neglforandringer-veiviser/?page=4
 22. Cathrine

  Mannlige sykepleiere

  På anestesiavdelingen ved SUS er hver fjerde sykepleier mann: https://www.nsf.no/vis-artikkel/3954509/12560/Her-er-hver-fjerde-sykepleier-en-mann
 23. Cathrine

  Hvordan snakke med terminale pasienter

  Jeg synes denne sykepleieren håndterer terminale pasienter på en veldig god måte. Mye å lære av henne. Ikke minst hvordan hun håndterer mannen med akutt respirasjonssvikt. Hun snakker med han om hvordan han opplever det og hvordan hun kan lindre. Synes hun viser mye respekt og gir trygghet, anbefaler dere å lese artikkelen: https://politiken.dk/indland/art6609124/Kærligheden-er-smuk-til-det-sidste-og-så-går-det-pludseligt-stærkt
 24. Hadde vært interessant å høre hva forbrukerrådet sier til henvendelsen din.
 25. Cathrine

  Exphil

  Gratulerer masse med en B. Det var virkelig bra Hva skal du studere nå?
×