Jump to content
Sykepleiediskusjon

Cathrine

Root Admin
 • Content count

  2,559
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Cathrine

 1. Reernæringssyndrom

  Så bra du syntes det var interessant Syntes det var interessant selv. La det også ut da jeg så at det var lite fokus på dette, og sikkert underdiagnostisert. Tenker vi som sykepleiere har en viktig funksjon her.
 2. Reernæringssyndrom

  Jeg leste i en artikkel at helsepersonell ofte har lite kunnskap om reernæringssyndrom. Det er en potensiell dødelig tilstand som ofte er oversett. Kan du noe om dette? https://www.duo.uio.no/bitstream/handle/10852/50455/KLoK-gruppe-winness.pdf?sequence=1 Mer om reernæringssyndrom: https://indremedisineren.no/2017/10/reernaeringssyndrom/
 3. Egne kjæledyr på sykehjem

  Måtte bare dele denne her
 4. Mannlige sykepleiere

  Tenkte på denne tråden da jeg så denne https://www.facebook.com/mannkanblisykepleier/ . Mange menn der som deler sin historie
 5. Reernæringssyndrom

  Jeg har oppdatert denne
 6. Bruker dere Liverpool Care Pathway (LCP) (tiltaksplan for døende) der dere jobber? De sier den opprinnelig ble laget for pasienter med kreft, men at den nå også brukes på mange sykehjem. Ser den får kritikk av Husebø m.fl. i forhold til pasienter med demens, da den ikke er tilpasset denne pasientgruppen: forskning.no/2017/10/hvordan-skal-vi-pleie-doende-personer-med-demens/produsert-og-finansiert-av/universitetet-i-bergen Hvilken erfaring har dere?
 7. DVT hos barn

  Så helsebiblioteket linket til en artikkel på Twitter om DVT hos barn. De skrev" Kanskje ikke så kjent, men viktig å behandle". Deler den her, da det er viktig å være klar over at også barn kan få DVT, for det er vel ikke det første man tenker på da det ikke er så vanlig som blant voksne. De under ett år og tenåringer er mest utsatt: http://www.helsebiblioteket.no/retningslinjer/pediatri/hematologi-og-onkologi/ven%C3%B8s-tromboembolisme Noen her som har erfaring med dette?
 8. IO (intraossøs) tilgang

  Så nylig en skrev at de ikke har det i alle ambulanser i Norge Vi får håpe de fleste har det.
 9. IO (intraossøs) tilgang

  Så en lærerik film om anleggelse av IO tilgang. https://www.facebook.com/akuttmedisinskestudentforening/ (Synes det var veldig tøft gjort å stille opp som forsøksperson. Det er jo ikke helt risikofritt.) Mitt spørsmål er hvem lærer å legge inn IO tilgang? Ser det er en sykepleier som demonstrer dette i filmen. Jeg trodde det kun var leger som la inn dette.
 10. MRSA i svinekjøtt

  Forresten takk for linker
 11. MRSA i svinekjøtt

  Ser i denne artikkelen at de advarer sykepleiestudenter mot eventuell MRSA smitte hvis de jobber på sykehus i utlandet. Det er jo en kjent sak, men greit å bli påminnet om denne faren: https://www.nrk.no/rogaland/uis-lar-vaere-a-advare-mot-antibiotikaresistente-bakterier-1.13608312 Kom da til å tenke på hvordan man forholder seg til personer som har oppholdt seg i Danmark. Jeg var nylig i Danmark og så at 50% av alt svinekjøtt inneholdt MRSA. De advarte med å holde en god kjøkkenhygiene ved håndtering av rått svinekjøtt og være ekstra forsiktig om man hadde sår på hendene eller et dårlig immunforsvar. Det betyr jo at om man har vært i Danmark og håndtert svinekjøtt bør man kanskje teste seg før man går tilbake på jobb, eller innlagt på sykehus. Dette er det ingen som snakker om, hva tenker dere?
 12. MRSA i svinekjøtt

  Ja god håndhygiene er veldig vanskelig å få full forståelse for virker det som. Så ENKELT og så VIKTIG. Men så nedslående at resultatet ikke var bedre for de som vasket hendene. Må si jeg egentlig ikke er overrasket, ser mye dårlig håndvask, rask og lite grundig. Så kanskje ikke så rart at hånddesinfeksjon fikk best resultat, men enig med deg. Langt fra oppløftende. En annen ting er jo at sprit ikke virker på alle bakterier og virus. Og det er spesielt alvorlig med tanke på at to av disse rammer helsesektoren i en ikke ubetydelig grad. Norovirus og Clostridium Difficile.
 13. Ser du har fått gode råd om infusjonshastighet. Vil bare legge til at man bør vurdere risiko for reernæringssyndrom. Du sier pasienter som ikke har fått i seg noe særlig med næring på noen dager. Jeg ville da diskutert med legen faren for reeernæringssyndrom. I tilfelle det er en risiko bør infusjonshastigheten reduseres, samt kanskje flere tiltak bør settes igang. Vet ikke hvor kjent reernæringssyndrom er. Legger derfor inn definisjon samt kriterier http://diakonhjemmetsykehus.no/cms/site/0/forside/aktuelt/metodebok-for-leger/_attachment/5119?_ts=152f37855fe
 14. Håper noen med erfaring fra dette svarer. Det er jo ikke akseptabelt om pasienten blir smittet i ambulansen. Lurer veldig på hvordan de forholder seg til dette. Forstår at det er en utfordring, men ikke av den grunn mindre viktig. Jeg tror utfordringen må være nettopp slike tilfeller som akutt gastroenteritt. Man kommer til pasienten og vet ikke hva som feiler vedkommende. Søkte det opp og ser at ihvertfall på Lillehammer har de sine forhåndsregler ved kjent smitte. Jeg kopierer inn det de skriver. Ser det er en stund siden det ble skrevet, men de er vel heller blitt bedre får vi tro: https://ambulanseforum.no/2009/01/01/smitte/
 15. MRSA i svinekjøtt

  Ja vi har økonomi og har vel derfor enn så lenge klart å holde det nede på et relativt lavt nivå pga smitteverntiltak. Viktig at vi fortsetter med dette, og ikke blir sløve. Vi må tenke bredt tenker jeg. Derfor dette innlegget over her. Mange land i Europa har gitt opp.
 16. Ser i Sykepleien i dag at rådet for sykepleieetikk fra tid til annen får slike spørsmål: "Er det lov å låse døren inn til pasienten fordi hun er dement og urolig om natten? Hun vandrer inn til andre pasienter og kan lett skremme andre".https://sykepleien.no/forskning/2017/09/kan-vi-lase-pasienten-inne Uansett hvor vi har jobbet, har vi vel alle opplevd dette. Det er fryktelig vanskelig å vite hvordan man håndterer noe slikt. Nå har jeg aldri jobbet på sykehjem, så slike problem var aldri vedvarende. Hadde vi en urolig dement pasient, bestilte vi fastvakt. Men forstår at det kanskje ikke er løsningen på et sykehjem. Men man kan da ikke låse inn en pasient! Hva tenker dere rundt dette, og hvordan håndterer dere slike pasienter?
 17. IO (intraossøs) tilgang

  Takk for svar alle tre Interessant at det brukes endel på barn.Takk for linken! Ja da forstår jeg at ihvertfall endel anestesisykepleiere og legevaktsykepleiere har fått opplæring i dette, og ambulansepersonell i Sverige. Høres lurt ut å velge IO primært ved hjertestans. Sparer sikkert mye dyrbar tid på å velge dette fremfor å lete etter vener. Leser at dette har vært brukt siden andre verdenskrig. Spennende at det først nå har begynt å bre om seg bruken av dette. Ser i pediatriveilederen det du sier at osteomyelit er en fryktet komplikasjon, at man derfor bør fjerne tilgangen innen 24 timer. Vet ikke om det er en praksis som alle følger? Søkte litt mer rundt om temaet, og kom inn på en artikkel i Legetidsskriftet om risikoen for luftemboli ved bruk av IO nål.(mulig det er kjent for alle som driver med dette, men jeg linker til den like vel) "Vi mener derfor at det er holdepunkter for at det intraossøse trykket kan bli negativt ved et lavt middelarterietrykk og med hevet tibia (sjokkleie). Da vil trolig luft kunne suges inn som ved et åpent sentralt venekateter." http://tidsskriftet.no/2016/01/medisinen-i-bilder/luftemboli-intraossos-nal
 18. Intravenøs behandling på sykehjem

  Ja mangel på sykepleiere er sikkert hovedårsaken. Kom plutselig på at vi har en gammel diskusjon om dette på forumet. Den er fra 2008, så kanskje den ikke er aktuell mer, men det var mange ulike grunner til at de ikke ga iv. Enkelte sykehjem ville det ikke:
 19. Jeg trodde de fleste sykehjem i dag kunne gi pasientene iv behandling ved behov. Men det er kanskje ikke nok sykepleiere til å kunne sette igang slik behandling? Hva sier dere som jobber på sykehjem? https://www.aftenposten.no/norge/i/kl5W9/Ny-behandling-pa-sykehjem-forer-til-kraftig-reduksjon-i-innleggelser-pa-sykehus
 20. IO (intraossøs) tilgang

  Her er filmen:
 21. Intravenøs behandling på sykehjem

  Så bra at det fungerer i hjemmesykepleien der du har jobbet IdaJ. Lurer på hva som skulle være motargumentet for å ikke kunne gi i.v. Mangel på sykepleiere?
 22. Intravenøs behandling på sykehjem

  Godt å se at de sykehjemmene Anonym har jobbet på også gir i.v. ved behov. Kanskje årsaken til at de skrev om det nå er som Delenn sier over her. Hadde vært interessant om det er noen sykepleiere her som jobber på sykehjem hvor de ikke gir iv, også kunne fortalt litt. Og hvordan er det i hjemmesykepeien? Ser at du skriver IdaJ at mange steder gir de iv behandling også der, men er det noen her som erfarer noe annet?
 23. Mer om legevakten her: https://sykepleien.no/2017/10/sykepleiere-tar-av-trykket-pa-legevakten Her står det: "1 av 4 som ringer legevakt får råd av sykepleier alene, viser en ny studie." Det viser at sykepleierene der har en viktig og selvstendig funksjon.
 24. Kan vi låse pasienten inne?

  Ja, men da er sikkert pasienten klar over det. Da blir det noe annet tenker jeg. Forstår at det ikke er enkelt når man har slike urolige pasienter. Du får foreslå å innstallere slike dører som de har på sykehjemmet der IdaJ jobber De var jo geniale!
 25. Intravenøs behandling på sykehjem

  Det samme tenker jeg Men det er kanskje noen som trenger opplæring da det er lenge siden de lærte dette på skolen.
×