Jump to content
Sykepleiediskusjon

mariustidemann

Members
 • Content count

  7
 • Joined

 • Last visited

About mariustidemann

 • Rank
  Newbie

Recent Profile Visitors

442 profile views
 1. Afipran og kvalme

  Pneumocystis jirovecii-pneumoni: 20 mg trimetoprim og 100 mg sulfametoksazol (1/4 tablett eller 2,5 ml mikstur) pr. kg pr. døgn fordelt på 4 døgndoser. Behandlingsvarighet 14 dager. En pasient som veier 96kg vil da få 20mg/kg * 96kg ----------------------------- = 24tbl/dgn -> 24/4 = 6tbl pr dosering. 80mg/tbl
 2. Videreutdanning

  Vi er fire Vi jobber på lungemedisinsk avdeling i den seksjonen som også jobber med utredning og behandling av lungekreft. Lungeavdelingen er tre-delt. LU1: Her holder lungeovervåkningen til, som er steget før intensiv. LU2: KOLS, Astma, Cystisk fibrose o.l., LU3: Kreft, Lungeemboli, pneumoni. Så deler vi likevel på KOLS og pneumoni. De med kols kan og få kreft og det er ikke så spesialisert at vi ikke kan dele på det, men det er liksom hovedskillelinjene. Det er likevel slik at dersom det kommer en CF-pasient som er dårlig, og LU2 har lite plass så prøver vi å flytte pasienter slik at den pasienten kommer dit. Likedan om det blir meldt en ca.pulm-pasient så gjør vi det vi kan for at denne kommer til oss. Vi fire på videreutdanningen er noen av mange som i tillegg til å jobbe på sengepost også jobber på dagpost. Her kommer pasienter poliklinisk til forskjellige varianter av biopsitaking og diagnostikk, oppstart av behandling og oppfølging så lenge det kan gjøres poliklinisk. Før eller siden oppstår behov for innleggelse og da kommer de til sengeposten.
 3. Afipran og kvalme

  Hadde nylig en pasient som ble skikkelig plaget av kvalme av antibiotika. Kanskje ikke rart med Bactrim 6tbl x 4... Afipran 0 effekt Zofran 0 effekt Dridol derimot. Fullklaff. Men da måtte Zofran seponeres grunnet fare for arytmier...
 4. Gi mikstur i PEG

  Når jeg skal sette noe som helst i sonde, pleier jeg alltid å trekke opp litt ekstra luft og holder sprøyten loddrett når jeg setter. På den måten får jeg kvittet med meg alt i sprøyten. Har lagt merke til at det også blir mindre søl nå enn før jeg begynte med dette.
 5. Videreutdanning

  Jeg (og tre andre ved min avdeling) begynte på videreutdanning i kreftsykepleie nå i forrige uke. Ett år på to år Deltid altså.
 6. Afipran og kvalme

  Afipran stimulerer f.x. tarmmotilitet, noe som i seg selv virker antiemetisk ved opioidindusert kvalme ettersom en blir kvalm av at motiliteten senkes, noe som er en bivirkning av opioider. Ondansetron derimot kan gi, og gir ofte, forstoppelse. Den har en mer ren kjemisk antiemetisk effekt... Derfor har vi sluttet å si at pasientene skal ta denne fast annet enn akkurat rundt kjemoterapi. Altså får de det den dagen og tar det selv de påfølgende dagene. Utover det forsøker vi at de bruker afipran ved behov. Vi gir Emend til noen typer cytostatika, eller Akynzeo. men dette er altså antiemetika spesifikt ved cytostatikabehandling. På sengeposten er afipran som regel førstevalg, ja, og jeg har til gode å se noen bivirkninger. Heldigvis. Stemetil har jeg faktisk ikke vært borti.. men ser nå at det er halve prisen av afipran.... snedig.
 7. Afipran og kvalme

  Vi gir Afipran. P.o. ved moderat kvalme og i.v. dersom vi mistenker at det kan komme opp igjen. Det viktigste er å ikke gi det for tett; altså at man følger 6-timersintervallet. Selv om gitt dose ikke har ønsket effekt. Dette pga fare for ekstrapyramidale bivirkninger. Se video(Reglan = metoklopramid = Afipran). Utover dette gir vi Ondansetron (Zofran) men det er hovedsaklig i forbindelse med cytostatikabehandling. Haldol har vi også brukt der vi ikke har kommet i mål med afipran. Det kommer alt an på hva som forårsaker kvalmen.
×