Jump to content
Sykepleiediskusjon

Florry

Members
 • Content count

  36
 • Joined

 • Last visited

About Florry

 • Rank
  Advanced Member

Profile Information

 • Gender
  Female

Recent Profile Visitors

5,231 profile views
 1. Norovirus

  Basale smittevernrutiner, særlig håndhygiene. Det skjer relativt ofte at mistanke om smitte kommer etter man allerede har vært hos pasienten en stund. Bortsett fra dråpesmitte kan man beskytte seg mot mye med å være nøye på smittevernrutiner uten bruk av ekstra beskyttelsesutstyr. Man må alltid i bakhodet at det KAN være smitte uansett. Ved den minste mistanke om smitte før pasienten kommer til akuttmottak, går pas. rett på isolat til evt. smitte er avkreftet.
 2. Der jeg var i praksis (sykehus) var det buffet for tørrmat, varmlunsj og middag ble lagt opp og servert av kjøkkenpersonalet. I tørrmatbuffeten var alt porsjonspakket, og det var brøddispenser (dro ut en slgas skuff og én brødskive kom ut, uten at man kom i kontakt me resten av brødet.) Knekkebrød var singelpakket i plast, samme med kjørrpålegg, ost, syltetø i porsjonsbeger osv. Virket ganske hygienisk syns nå jeg. Alle pasienter ble informert ved innkomst om håndhygiene på matsalen. Kniver, bestikk og glass var også organisert på en slik måte at man ikke kunne ta på alt for å få tak i det man trengte. Fordelen er jo at pasienten kan spise når de selv vil, døgnet gjennom. Og hva de vil. Fristende og fin buffet, tror det kan være med å øke matlyst.
 3. Kroppsvask av medstudenter

  Vi måtte også gjør det du nevner her, i tillegg til å mate hverandre med bind foran øynene og ta blodprøve. Syns det var veldig lærerikt, og det å stelle hverandre og ikke minst mate hverandre var det god læring i! Å få kjenne det på kroppen selv. Merket f.eks. at dersom det det ble byttet på ulik mat uten at noen fortalte meg hva jeg fikk servert klarte jeg ikke kjenne hva jeg spiste, og det tok tid før jeg oppfattet om det var varmt eller kaldt! Da husker man for all ettertid å alltid fortelle pasienten hva som er på gaffelen!
 4. Kortvakt før nattevakt

  Kommer kanskje ann på hviletiden mellom vaktene? Arbeidsmiljøloven sier 11 timer hviletid mellom to vakter hvis jeg ikke husker feil. Men lokalt kan man enes om lavere, ned mot 8 timer mener jeg, så lenge forbundet går med på det. Men er vell kanskje egne regler for to vakter pr døgn? For det blir vell det så lenge nattevakten starter før 24? Uansett høres det slitsomt ut!
 5. Det har jeg faktisk opplevd selv. For mange år siden (var ikke begynt på sykepleien) kom jeg hjem fra førstehjelpskurs ifm. jobb. Jeg var 21 år da. På busstasjonen falt en mann om, og jeg måtte starte med førstehjelp. Det kom noen til å hjalp til, vi var 2 stk som gjorde HLR i ca 15 min før ambulansen kom. Jeg knakk minst 1 ribbein på mannen, dette var noe av det som plaget meg mest i ettertid, selv om jeg visste at det er vanlig. Jeg aner ikke hvordan det gikk med denne mannen. Ambulansen fikk han igang igjen, men han fikk en ny stans idet de skulle til å kjøre. Da var mamma kommet (hun skulle hente meg), så jeg satt i bilen hennes da jeg så de begynte med HLR på nytt. Tenkte mye på hvordan det gikk med han Det var en ganske ung mann, hvis jeg husker rett og tipper rett var han mellom 50 og 60 år. Jeg hadde mye mareritt og skyldfølelse i ettertid. Ihvertfall med tanke på dette med at jeg brakk ribbein. Det gikk veldig inn på meg, var nok ikke forberedt på lyden og følelsen når det skjedde. Men hva kan man gjøre? Jeg kunne ikke akkurat ringe sykehuset å spørre.. de kunne jo ikke sagt noe om hvordan det gikk. Noen fra ambulansen fikk navn og nummer til meg, men jeg hørt ingenting i ettertid. Et ettervern der man vet hvem som var involvert kunne kanskje vært noe? Evt. at fastlege får beskjed og at man kan få en samtale i ettertid. Lettere å bli kalt inn enn å ringe å be om det. Det gjorde ikke jeg ihvertfall, men hadde nok trengt en samtale med lege eller annet helsepersonell for å få lufte tanken rundt det jeg var med på.
 6. I hovedsak kun rektalt. Men dersom det er vanskelig å få gjenomført og en temp ikke er avgjørende i det tilfellet, kan vi måle i øret. Men de aller fleste måler vi rektalt på. De som klarer det, får gjøre det selv.
 7. SIRS og SOFA kriterier

  qSofa er mer "treffsikker" sies det. Med sirs treffer man ofte vanlige infeksjoner, uten sepsis. Eks: temp og forhøyet puls gir 2 av 4 sirs, som du nevner, men trenger ikke være sepsis da. qSofa-kriteriene vil fange opp sepsis litt senere i forløpet, men er mer treffsikker. Vi bruker qSofa og vurderer alle pasienter med dette. Men ved 2/3 eller 3/3 qSofa, vurderer man de gamle sirs-kriteriene også. Venter aldri på leukocytt-svar for å sette i gang antibiotikabehandling ved sepsismistanke. qSofa i mottak og full Sofa på intensiv.
 8. Begrenset ordinasjonsrett?

  Helt enig i dette!
 9. Spøkelsesjakt på norske sykehus

  Linken i HI funker ikke lenger. Jobbet som nattevakt på sykehjem og syns til tider det ble eldig slitsom med spøkelse-hysterien. Så mye rop og skrik, kan ikke gå i kjelleren, kan ikke gå på loftet, hører lyder overalt og ser syner i halvmørket. For meg, som er av den mening av spøkelser ikke finns, kan dette bli litt slitsomt. For det var alltid jeg som måtte ned i kjelleren å hente flere mopper eller smittebokser
 10. Et kjapt spm ang kateterisering!

  Hva slags type kateter er det snakk om? Bruker dere ikke xylocain gel? Eller er det engangskateter kanskje? Jeg er kun vant med å gjøre dette sterilt (både permanent kateter og engangs, men på sistnevnte er det jo forskjell på sykehus og hjemme hos folk). Steril oppdekking, steril hull-duk over underlivet til pas. Åpner alt jeg trenger og vipper ut på en steril duk på et bord ved siden (evt i seng). Vasker utvendige kjønnslepper, tar på sterile hansker (og ordner det som trengs med to sterile hender, f.eks. koble xylocain), skiller kjønnsleppene med å holde sterile kompresser i trekantgrep med venstre hånd, vasker med pinsett/kompresser. Setter xylocain og venter noen min. Tar kateteret med den sterile høyrehånden, kveiler det litt opp før jeg fører det inn, starter med å holde ganske langt frem. Lar første urin renne ut i plastbeholder som var med i katetersettet (kan evt. bruke pussbekken), er plass til endel der. Når kateteret er inne fyller jeg ballongen, kobler til posen og fikserer slangen. Finns jo også urinposer som er pakket sterilt, slik at man kan koble før man setter inn kateteret. Så alt sterilt utstyr pakker jeg ut før jeg starter, og holder høyre hånd steril til kateteret er inne. Da går det fint å holde lengre frem på det, eller kveile det litt opp.
 11. Har dere hatt veiledning på hvordan å søke? F.eks. om bruken an AND, OR og *. Jeg syns forresten Svemed+ er bedre en cinahl, prøv den hvis dere ikke har gjort det før
 12. Blodtransfusjon sykehjem

  Ja. Det gjøres på enkelte sykehjem rundt sykehuset i regionen her. Ansatte som skal gjøre dette må ha bestått transfusjonkurs som holdes av bioingeniør fra sykehuset.
 13. MRSA i svinekjøtt

  Ja, mange har dessverre gitt opp. Basale smitteverntiltak koster ikke all verden, og håndvask (i tillegg til reduksjon i bruk av antibiotika) er det viktigste tiltaket mot multiresistente bakterier. God og riktig håndhygiene beskytter pasienter mot infeksjoner som kan kreve antibiotiabehandling, og hindrer spredning av multiresistente bakterier, og dermed begrenser antibiotikaresistens. Allikevel viser studier at under 50% av helsearbeidere utfører korrekt håndhygiene i tillfeller der det er anbefalt! (https://www.fhi.no/nettpub/handhygiene/implementering/implementering-av-anbefalinger-for-handhygiene/) Forskning/forsøk viser også at selv med opplæring i forkant utføres ikke håndhygiene korrekt! Det kan du lese om her: https://sykepleien.no/forskning/2009/10/er-handdesinfeksjon-betre-enn-handvask Merk at resultatene for håndvask og resultatene for ikke utført håndhygiene overlapper hverandre, der er det altså like dårlig resultat å vaske hendene (når man ikke gjør det ihht. prosedyre, som å ikke vaske hendene i det hele tatt) Hånddesinfeksjon får best resultat, men heller ikke der er resultatet spesielt oppløftende (min mening):
 14. Clogs?

  Jeg derimot hater clogs Syns det er såå klamt, varmt og vondt å gå i. Så alle er forskjellige
 15. Lønn som student

  Jeg er ferdig om 2 mnd, og har betalt 149,40,- pr time i kommunen. Altså samme lønn som andre ufaglærte. Kommunen lønner ikke sykepleierstudenter under utdanning, de gjorde dette før, men det ble visst for dyrt. På sykehus har jeg 32 kr mer pr time, da de der lønner sykepleiestudenter mer enn ufaglærte. Helt rett syns jeg!
×