Jump to content
Sykepleiediskusjon

Florry

Members
 • Content count

  56
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Florry

 1. Hei alle sammen! Hvordan fant du forumet?

  Jeg googlet etter et forum for sykepleiere og fant dette
 2. Lukket nattdress

  Jobbet på sykehjem før, og der ble slike dresser eller lignende med glidelås i ryggen brukt. Ble da brukt på pasienter som pleide å søle med avføring. Jeg mener dette er et tiltak som kan sidestilles med tvang, og ikke noe som burde brukes uten et vedtak på tvang. Jeg oppfattet det ikke slik at dressene var ubehagelige, men det var nok sikkert ubehagelig å ikke få den tilgangen til egen kropp som ønsket. Når det er sagt er det jo bedre også for pasienten hvis gris med avføring kan unngås, både med tanke på hygiene, verdighet og hvilken omfattende stellesituasjon det kan bli på natten. Mener ikke at det er totalt galt å bruke slike dresser, mener bare at det burde vurderes som det det faktisk er - tvang. Opplevde aldri at en slik dress ble til hinder for å oppdage evt. urin og avføring. Det blir jo så klart sjekket tilstrekkelig uansett.
 3. Lønn sykepleier sykehus

  Det er jo avhengig av ansiennitet hvordan vaktbelastningen er. Er vell grunnlønn man må se på, uten tillegg.
 4. Setter med butt ende først. Hvis det er "skarpe" kanter, flater jeg dem litt ut med fingeren før jeg setter den.
 5. Bytte skole

  Ingen erfaringer, men en som gikk på samme kull som meg ville bytte. Pga. forskjellige studieplaner osv. måtte han da ta alle fag og eksamener på nytt. Fikk ikke godkjent det han hadde gjort til da (medikament, anatomi og grunnleggende sykepleie). Du må nok ta kontakt med skolen på Østlandet for å få vite hvordan det kan løses i ditt tilfelle. Lykke til!
 6. Snart slutt på testing av MRSA?

  Mye slett håndhygiene ja, helt utrolig. Gjelder for basale smittevernrutiner generelt, ser mye slurv. Når det gjelder det med mrsa i barnehager så forstår ikke jeg det sånn at de har begynt å gi opp. Barnet kan returnere til barnehage når hudlesjonen er under kontroll. Det skal holdes tildekket også. Ved hel og uskadd eller beskyttet hud, og uten at kolonisering i nesen er tilstede er jo smittefaren liten. Forstår det sånn ut fra sitatet du har med her at barn ikke saneres da kanskje. Og det er jo må en måte forståelig. Det er et knallhardt regime ved sanering, vet ikke hvor godt små barn ville tålt det?
 7. Snart slutt på testing av MRSA?

  Har ikke lest artikkelen nøye, men MRSA kan kolonisere i nesen, hjelper ikke med håndhygiene da. Norge er et av landene med minst forekomst av multiresistente bakterier i verden, årsaken til det er jo ikke at vi IKKE screener helsepersonell og gjør tiltak. Det er jo nettopp det som er en av grunnene til at vi holder det på avstand. Sant at det går helsepersonell rundt å være bærere uten at man vet det, men syns burde gjøre noe der man kan.
 8. Sykepleiediagnoser - igjen...

  Vi lærte å formulerer sykepleiediagnoser ut fra RÅK - reaksjon, årsak, konsekvens. Eksempel på en sykepleiediagnose kan være: "Lammelser/immobilitet som følge av hjerneslag gir økt risiko for trykksår." Lammelser er reaksjonen Hjerneslaget er årsaken Trykksår er konsekvensen Vi lærte at en sykepeiediagnose er på max en setning der alle de tre blir beskrevet. Så lager man mål og tiltak ut fra den diagnosen. Må du skrive "hvis" og "kan hende" osv i oppgaven din? Kan du ikke bare ta utgangspunkt i at hvis pasienten opplever de tingene du nevner, så sette opp mål og tiltak ut fra en slik diagnose? F.eks: Anestesti etter operasjon gir økt risiko for kvalme.
 9. Ernæring på jobb

  Det kan være vanskelig ja. I tillegg syns jeg ofte noen har med noe godsaker på jobb, vanskelig å si nei da Jeg er fan av salater med ulike ting i. Pleier også å lage omelett-wraps (steker tynn omelett, fyller med f.eks. kyllingfilet i skiver, ruccola, kremost eller pesto, paprika - hva som helst - og ruller inn i alufolie) Lager da flere sånne, kjapt og godt å hive i seg en sånn i full fart. Ellers er jo den gode gamla matpakka med grovt brød og godt pålegg alltid en slager Og frukt, spiser mye frukt på jobb. Helst banan som er kjapt å spise og holder en liten stund. Kald havregrøt eller byggrynsgrøt er jo også godt Lager også noen ganger smoothies med forskjellig godt i, f.eks avocado og havregryn som gjør at smotthies "holder" litt. Syns iallefall selv at det er viktig å tenke på at det må være raskt å spise (for det er jo ofte dårlig tid), og at det holder en stund. Spiser jeg en yoghurt eller et horn er jeg jo like sulten igjen etter 15 minutter. Sier ikke jeg alltid er så flink som det høres ut her altså, hehe! Men når jeg får det over meg at jeg skal være litt sunn er dette noe av det jeg tar med på jobb.
 10. IO (intraossøs) tilgang

  Ja, nettopp. Det er et av argumentene for å kun bruke tibia hos oss - at det er unna vei. Også er det vell nesten umulig å ikke treffe når man setter IO i tibia.
 11. IO (intraossøs) tilgang

  Gjør det i mottak og de har i ambulansene her. Ikke steril prosedyre, vasker med klorhexidin før man stikker og borrer. Setter kun i tibia, men vet humerus og sternum også kan benyttes. Hva gjør dere Mina?
 12. Enig. Tredelt turnus er det tyngste jeg vet. Går heller bare natt. Her er en forskningsartikkel om det fra 2014 https://sykepleien.no/forskning/2014/12/skiftarbeid-og-sykefravaer-blant-sykepleiere
 13. Faglige argumenter

  I hvilken sammenheng?
 14. Lære seg å lese EKG

  Er det noen som kan anbefale gode bøker eller lignende for å lære seg EKG? Gjerne filmer også.
 15. Lære seg å lese EKG

  Tusen takk! Har vurdert å kjøpe tilgang til NLE før, kommer kanskje å gjøre det etterhvert. Filmen skal jeg kose meg med i kveld
 16. Burde jeg slutte i jobben?

  Enig med de to som har skrevet over her. Hadde jeg vært deg hadde jeg sluttet i jobben og prøvd å finne meg noe annet. Å få seg jobb som tilkallingsvikar (spesielt som spl. stud.) pleier å være enkelt. Jeg begynte på sykehjem som ufaglært vikar, opplevde det ikke sånn som du har gjort! Jeg fikk 3 opplæringsvakter, men ble fulgt opp og fikk den hjelpen jeg trengte hele tiden til jeg ble trygg i jobben. Følte aldri jeg sto alene om noe, det var alltid noe som kunne hjelpe. Lykke til!
 17. Sykepleier uten videreutdanning med stetoskop?

  Vi hadde opplæring i bruk av stetoskop til å lytte på hjerte/lunger, i tillegg til tarmlyder og ved kontroll av sonde og BT. Men i praksis har jeg ikke brukt det, av samme grunn som TS her sier. Føler man blir sett veldig rart på altså... Håper jeg etterhvert tør å ta det i bruk i hverdagen, selv om det ikke er vanlig. Men vi nyutdannede har jo det i utdannelsen, i hvertfall ved universitetet her. Så er jo bare dumt å ikke bruke det.
 18. Sykdomslære

  Sykepleiepluss er gull! Lett forklart, eksamensrettet og grundig. Anbefaler på det sterkeste, verdt pengene!
 19. Måle kreatinin før MR/CT

  Jeg er ingen ekspert, men tror dette vil varier litt. De ser vell også på GFR'en, ikke kun kreatinin. Kontrast er en påkjenning for nyrene. Noen pasienter må væskes opp før og etter kontrast. Hvis jeg husker riktig er det sånn at skal man ta MR med kontrast og nyrefrisk trenger man ikke måle kreatinin/gfr, for CT med kontrast må alle ta prøve i forkant. Mulig det er variasjoner mellom ulike sykehus og ulike typer kontrastvæsker.
 20. Norovirus

  Basale smittevernrutiner, særlig håndhygiene. Det skjer relativt ofte at mistanke om smitte kommer etter man allerede har vært hos pasienten en stund. Bortsett fra dråpesmitte kan man beskytte seg mot mye med å være nøye på smittevernrutiner uten bruk av ekstra beskyttelsesutstyr. Man må alltid i bakhodet at det KAN være smitte uansett. Ved den minste mistanke om smitte før pasienten kommer til akuttmottak, går pas. rett på isolat til evt. smitte er avkreftet.
 21. Der jeg var i praksis (sykehus) var det buffet for tørrmat, varmlunsj og middag ble lagt opp og servert av kjøkkenpersonalet. I tørrmatbuffeten var alt porsjonspakket, og det var brøddispenser (dro ut en slgas skuff og én brødskive kom ut, uten at man kom i kontakt me resten av brødet.) Knekkebrød var singelpakket i plast, samme med kjørrpålegg, ost, syltetø i porsjonsbeger osv. Virket ganske hygienisk syns nå jeg. Alle pasienter ble informert ved innkomst om håndhygiene på matsalen. Kniver, bestikk og glass var også organisert på en slik måte at man ikke kunne ta på alt for å få tak i det man trengte. Fordelen er jo at pasienten kan spise når de selv vil, døgnet gjennom. Og hva de vil. Fristende og fin buffet, tror det kan være med å øke matlyst.
 22. Kroppsvask av medstudenter

  Vi måtte også gjør det du nevner her, i tillegg til å mate hverandre med bind foran øynene og ta blodprøve. Syns det var veldig lærerikt, og det å stelle hverandre og ikke minst mate hverandre var det god læring i! Å få kjenne det på kroppen selv. Merket f.eks. at dersom det det ble byttet på ulik mat uten at noen fortalte meg hva jeg fikk servert klarte jeg ikke kjenne hva jeg spiste, og det tok tid før jeg oppfattet om det var varmt eller kaldt! Da husker man for all ettertid å alltid fortelle pasienten hva som er på gaffelen!
 23. Kortvakt før nattevakt

  Kommer kanskje ann på hviletiden mellom vaktene? Arbeidsmiljøloven sier 11 timer hviletid mellom to vakter hvis jeg ikke husker feil. Men lokalt kan man enes om lavere, ned mot 8 timer mener jeg, så lenge forbundet går med på det. Men er vell kanskje egne regler for to vakter pr døgn? For det blir vell det så lenge nattevakten starter før 24? Uansett høres det slitsomt ut!
 24. Det har jeg faktisk opplevd selv. For mange år siden (var ikke begynt på sykepleien) kom jeg hjem fra førstehjelpskurs ifm. jobb. Jeg var 21 år da. På busstasjonen falt en mann om, og jeg måtte starte med førstehjelp. Det kom noen til å hjalp til, vi var 2 stk som gjorde HLR i ca 15 min før ambulansen kom. Jeg knakk minst 1 ribbein på mannen, dette var noe av det som plaget meg mest i ettertid, selv om jeg visste at det er vanlig. Jeg aner ikke hvordan det gikk med denne mannen. Ambulansen fikk han igang igjen, men han fikk en ny stans idet de skulle til å kjøre. Da var mamma kommet (hun skulle hente meg), så jeg satt i bilen hennes da jeg så de begynte med HLR på nytt. Tenkte mye på hvordan det gikk med han Det var en ganske ung mann, hvis jeg husker rett og tipper rett var han mellom 50 og 60 år. Jeg hadde mye mareritt og skyldfølelse i ettertid. Ihvertfall med tanke på dette med at jeg brakk ribbein. Det gikk veldig inn på meg, var nok ikke forberedt på lyden og følelsen når det skjedde. Men hva kan man gjøre? Jeg kunne ikke akkurat ringe sykehuset å spørre.. de kunne jo ikke sagt noe om hvordan det gikk. Noen fra ambulansen fikk navn og nummer til meg, men jeg hørt ingenting i ettertid. Et ettervern der man vet hvem som var involvert kunne kanskje vært noe? Evt. at fastlege får beskjed og at man kan få en samtale i ettertid. Lettere å bli kalt inn enn å ringe å be om det. Det gjorde ikke jeg ihvertfall, men hadde nok trengt en samtale med lege eller annet helsepersonell for å få lufte tanken rundt det jeg var med på.
×