Jump to content
Sykepleiediskusjon

Nonmaleficence

Members
 • Content count

  38
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Nonmaleficence

 1. Abort og reservasjonsrett

  Det er som ved religion, som det er ved abort og reservasjonsrett. Det er helt feil at helsepersonells religiøse/personlige overbevisninger skal nekte å gi kvinner lovbestemt helsehjelp. En får i slike tilfeller finne en annen jobb, eller kanskje jobbe som noe annet. På lik linje forventer jeg at muslimske sykepleiere serverer svinekjøtt til pasientene. Mine kolleger som er muslimer bruker f.eks. hansker, noe som er helt innenfor. Sykepleiere må utføre jobben profesjonelt og ut fra lovens bestemmelser.
 2. Jeg har i lengre tid lurt på hva andre sykepleiere tenker om sykepleiere som går med stetoskop. Når jeg selv var i praksis ble jeg fortalt at det ikke var tradisjon for norske sykepleiere å benytte seg av stetoskop. Det ble derfor lagt en demper på bruken av stetoskop til annet enn blodtrykksmåling og kontroll av nasogastrisk sonde. I tillegg opplevde jeg norske sykepleiere si ting som "det er bare svenske sykepleiere som går med stetoskop", og da i en negativ tone. Hva tenker dere? Er stetoskopet legens beste venn, og har det ingen klinisk nytte for den praktiserende sykepleier i pleiehverdagen? I tillegg hadde det vært spennende hvis noen har erfaring med selvlæring i bruken av stetoskop. Linker og informasjon om hvordan en kan gå frem for å tilegne seg kunnskapen er hjertelig velkommen! Jeg regner med en slik forespørsel allerede avslører hva mitt syn på sykepleiere med stetoskop er.
 3. Subkutan injeksjon- ulike spørsmål

  1. Virketiden på subkutan injeksjon avhenger av legemidlet. F.eks. insulin lispro bruker 15 minutter på å virke, derfor er det ypperlig i forbindelse med måltider. Det sies vel at virketiden er ca. 20-30 minutter sånn generelt ved subkutan injeksjon. 2. Det er ikke så mye annet som påvirker virketiden foruten hvilket legemiddel du bruker, og hvor raskt det absorberes. Jeg har i hvert fall aldri hørt om andre faktorer her. 3. Anerkjente maksimum er vel 1,5-2ml, men det er ikke støttet av noen forskning slik jeg har forstått det. Ved for stort volum kan det gi smerter. 4. smerte hevelse varme og væsking fra injeksjonsområdet blåmerke eller andre hudirritasjoner hudinfeksjon skade på utstyr, som at nålen knekker Jeg må gjerne korrigeres. Antar du har hatt undervisning, og har litteratur på emnet siden du skal ha praktisk test?
 4. Sykepleien sitt Bokasin

  Jeg har fått begge Bokasinene som er blitt ugitt i posten. Jeg er ordinært medlem av Sykepleierforbundet.
 5. God Jul

  God jul til deg Cathrine!
 6. Hjelp med avføringsprøve

  Hva slags avføringsprøver er det du skal ta? PCR er gjerne for virusprøver. Hvis det er et grønt glass som det står FecalSwab på så er det prøveglasset for å teste etter patogene tarmbakterier, altså sykdomsfremkallende bakterier. Det kan hende du har to hvite glass, hvor ett skal til f.eks. calprotectin og ett til noe annet jeg ikke vet hva de måtte trenge det til. Calprotectin brukes i diagnostiseringen av ulcerøs kolitt, cøliaki og andre tarminflammatoriske sykdommer. Du gnir penselen i prøvematerialet, og stikker den ned i glasset. Knekk av pinnen mot prøveglasset, slik at bommulsbiten faller ned i væsken. Jeg regner med den ene er rød/rosa, en grønn hvor begge har "q-tips". Gjør som ovennevnt på disse glassene. På de to hvite glassene fylles du 10-15g avføring. Det jeg har skissert her er basert på noe gjetning ut fra din beskrivelse. Hvis du er usikker kan du kontakte ditt lokalsykehus sin gastromedisinske/medisinske avdeling, da det mest sannsynligvis er laboratoriet der som analyserer prøven din. De vil kanskje kunne hjelpe deg enda mer. Evt. bare ta kontakt med legekontoret ditt hvis du kan det.
 7. Norovirussmitte til ansatte

  Kan vel kanskje også skyldes en misoppfatning om at håndsprit dreper alt av mikrober. Håndvask med såpe er førstevalget ved Noro. Noro er sterkt smittefarlig, så dårlig utført håndhygiene (ikke vasker hendene i 45sek-1min) kan også være en synder når Noro er i miljøet.
 8. Tørr hud på hendene

  Du kan bruke bomullhansker også. Er samme greia Så slipper du så mye klin med håndkrem i sengen!
 9. Sykepleiediagnoser - igjen...

  Når jeg hører sykepleierdiagnoser tenker jeg umiddelbart på god gammeldags pleieplan. 1. Kommunikasjon/sanser: Pasienten gir god blikkontakt. Responderer verbalt. Ingen tegn til dysartri eller afasi. 2. Kunnskaper/psykisk: Pasienten fremstår klar og orientert ved samtale. Er orientert for tid og sted. Ingen tegn til post-operativ delir. 3: Hud: Tydelig blodrose i bandasjen. Ingen barrierebrudd. Forsterker bandasjen første operasjonsdøgn for å forebygge postoperativ infeksjon. Bør ikke byttes med mindre det er barrierebrudd. Observeres videre. Perifer puls kontrollert x 4 gjennom vakten. Ingen tegn til iskemi perifert. 4. Ernæring: Post-operativ kvalme. Fått Afipran 10mg med effekt etter kurve. 5.. Eliminasjon: Post-operativ fjerning av kateter da det ikke er indikasjon lenger for at pasienten skal ha det. Forebygge urinveisinfeksjon. Pasienten har vansker med obstipasjon som følge av smertelindring og anestesi. Forsøkt oljeklyx, kan forsøke Laxoberal dråper etter kurve. 6. Aktivitet/funksjon: Pasienten er sengeliggende. Har behov for støtte ved mobilisering. Risiko for ortostatisme etter kirurgisk inngrep. Forsiktig mobilisering med støtte av én. Bør bruke preikestol for å forebygge fall. 6. Smerter/søvn/velvære: Pasienten angir post-operative smerter på VAS 6-7. Kuppert med morfin 2,5mg i.v. I tillegg fått Oxycontin depottablett 5mg mot smerter. Kan få Oxynorm ved behov. Pasienten angir å sove dårlig, visittlege har satt pasienten på Zopiklone 10mg vesper. osv.osv.osv. Du finner problemstillinger pasienten har, og foreslår løsninger på disse problemene. Det finnes mange måter å skrive sykepleiediagnoser på, enkelte modeller kommer med forslag ut fra diagnosen du setter. F.ek.s. legemiddelindusert obstipasjon => oljeklyx, laxoberaldråper, movicol, overgang til targiniq. Kan hende jeg har misforstått hva sykepleiediagnoser er, men det er slik jeg har forstått det.
 10. Tørr hud på hendene

  Anbefaler Eucerin Aquaphor på natten.På dagtid bruker jeg Eucerin KarbaRepair Plus med 5% Karbamid + Ceramide og NMF. Den kleber ikke, og varer lenge. Aquaphor er ganske så klebete, så anbefaler å bruke f.eks. bambushansker over på natten, eller bruke en fet fuktighetskrem fra apoteket som f.eks. Locobase Repair, Canoderm etc. Locobase Repair anbefaler jeg.
 11. Menn blir dårligere av influensa

  Jeg har influensa for øyeblikket, og jeg kan skrive under på at dette stemmer. Østrogen har en beskyttende effekt, som betyr at menn blir sykere. https://www.jhsph.edu/news/news-releases/2016/estrogen-protective-against-flu-virus-in-women-but-not-men-study-suggests.html
 12. Nattarbeid øker risisko for dødsfall med 26 prosent

  Hadde vært interessant å sett om dødeligheten er lavere blant de som har nattestillinger, eller om det er likt uavhengig om du jobber bare natt, eller tredelt.
 13. GPSchip under huden på demente

  Selv har jeg ingen betenkeligheter med å skulle få en GPS-chip under huden, skulle jeg bli dement. Det sparer meg bekymringen over å glemme hvor jeg er, og at jeg skal dø i en ulykke fordi jeg har rotet meg bort. I tillegg gir det meg friere rammer, jeg kan bevege meg utenfor institusjonen uten frykt for at jeg aldri skal bli funnet. Tenker det også er beroligende for familien, som da slipper å bli mine barnepassere i stedet for familie, og at de slipper den uendelige bekymringen over hvor jeg befinner meg. På andre siden kan man alltids argumentere med at en har rett til privatlivets fred, og at ingen skal overvåkes osv. Men jeg tenker det må være et valg som tas når en demensdiagnose konstateres. Hvis en er kommet såpass langt at demensen gjør at jeg selv ikke kan ta et valg, blir det vel som med alle andre saker at pårørende får ta dette valget, og forhåpentligvis respekterer mine ønsker når jeg var klar. Jeg har et mye større etisk problem med å "sperre" inne pasienter på en institusjon, fordi de ikke forstår hvordan en døråpner/kodelås fungerer. Opplever det som et større hån at koden står ved døra, men at de ikke skjønner hvordan de skal bruke informasjonen.
 14. Sykepleier uten videreutdanning med stetoskop?

  Enig i at stetoskop på hver seng er mest hygienisk. Inntil vi får det, benytter jeg sprit eller annen desinfeksjon der det faller naturlig. Når vil du si det er naturlig å lytte på pasienten? Jeg jobber for tiden med å lære meg lungelyder, men jeg er usikker på når det er indisert. Skulle virkelig ønske dette var pensum når jeg gikk på universitetet! Litteraturforslag tas imot med takk. Bruker for øyeblikket Jarvis Physical examination and health assessment pocket.
 15. Prokalsitonin (ProCT)

  Leger er vel også litt vanedyr. CRP skulle erstatte senkning, men du ser fortsatt at begge deler brukes. Jeg tror nok det er lenge før vi ser at prokalsitonin blir tatt i bruk. I tillegg må som sagt kostnadene ned, slik at den kan konkurrere kostnadseffektivt med CRP og senkning.
 16. Burde jeg slutte i jobben?

  Hei! Ut fra det du beskriver synes jeg du bør slutte i denne jobben. Som sykepleierstudent er det lett å få jobb på sykehus. Jeg gjorde dette selv, og sluttet i en jobb jeg misstrivdes i. Jeg tok jobb på en kirurgisk avdeling på sykehuset, men der får du nok ikke mer enn kanskje 3 opplæringsvakter. I tillegg er pleiebyrden til tider tung på sykehus, men jeg opplevde i hvert fall i mitt tilfelle at jeg fikk en god dialog med både sykepleiere og leger. Det gjorde at jeg lærte mye, og jeg fikk også hjelp når jeg ba om det.' Videre synes jeg situasjonen du beskriver på sykehjemmet er kritikkverdig på flere måter. Det er et arbeidsmiljø som ikke fremmer de ansattes beste, og helse. Det hadde vært interessant å sett hva arbeidsmiljøtilsynet sier om dette sykehjemmet. Jeg er smertelig klar over at flere sykehjem har overlast av ansatte som ikke snakker norsk, og er ufaglærte. Jeg tenker videre om dette sykehjemmet klarer å ivareta pasientens beste, og gi verdig behandling/pleie. Slike situasjoner du beskriver er ikke bare uverdig for pasienten, men for deg som arbeidstaker. Hvis du har ressurser og energi til det, vil jeg anbefale deg å snakke med f.eks. ditt forbund om hvordan du burde gå frem. Jeg vet også at enkelte lærere på studiet også kan være til hjelp i slike situasjoner, selv om det ikke handler om studiet direkte. Det er gjerne sykepleiere med lang fartstid/erfaring, som vet hvordan du bør gå frem. Jeg ser for meg at arbeidsmiljøtilsynet og kommunelege/fylkeslege hadde vært veldig interessert i tips om hvordan dette sykehjemmet drives. Avslutningsvis vil jeg absolutt poengtere at du bør bytte jobb. Ut fra dine refleksjoner i dette innlegget synes jeg du presenterer mange tanker som tyder på at du absolutt kan gjøre en god jobb innen sykepleien. Du har nok dessverre vært uheldig med tanke på arbeidsplass. Ikke la deg bli utnyttet, som dessverre mange ufaglærte/assistenter blir på grunn av ressursmangel både i form av økonomi og arbeidstakerkraft. Livet er alt for kort til å bruke tid på slikt som du har kjempet deg gjennom til nå. For din egen psykiske helse, gjør noe annet. Hvis du har noen andre spørsmål skal du bare ta kontakt, så kan jeg hjelpe deg så langt jeg har kapasitet.
 17. Prokalsitonin (ProCT)

  Brukes vel heller sjeldent på grunn av kostnadene. CRP holder i massevis. Fine med Prokalsitonin er at den kan skille mellom inflammasjon og infeksjon. Er ikke alltid at jeg har full oversikt over blodprøvene som er tatt, men vet jeg har sett det som sagt en sjelden gang. Da gjerne for å avklare om det er grunnsykdom eller noe nykomment.
 18. Mann med tatovering der det sto Do Not Resuscitate

  Jeg leste artikkelen. Det er nettopp det. I USA saksøkes det over en lav sko. Skjønner godt at de følger en tatovering som sier "Do not rescusitate". Her i Norge derimot, ville jeg som sagt ikke tatt en tatovering som en bekreftelse på at en ikke ønsker gjenopplivning.
 19. Sykdomslære - pediatri spørsmål

  Hvordan opprette tillit til barnet og barnets foreldre som du møter i en sykehusavdeling? Du hilser på foreldrene og barnet. Du justerer hvordan du snakker med barnet i henhold til alder. Du har en hyggelig tone. Du oppfører deg høflig. Barn har gjerne tillit til personer som foreldrene stoler på, men er ofte sjenerte. Bruk tid med foreldrene og barnet, sett deg inn i deres situasjon. Forsøk å se det fra deres situasjon. Det er egentlig ikke noe fasitsvar på dette. Hvilke observasjoner vil du iverksette når du iverksette når du får inn syke barn på sykehuset, som har en redusert allmenntilstand? Observasjoner knyttet til sykt barn er vel vanlige målinger. Temperatur, saturasjon, respirasjonsfrekvens, blodtrykk og puls. Noen barneavdelinger har egen CRP-maskin. Jeg ville også observert om barnet er ukritisk til personer rundt seg. Når barn blir syke har jeg erfart i praksis på barneavdelingen at de mister den kritiske sansen. Det er normalt at barn er sjenerte. Jeg ville også utført observasjonene på en smidig måte, så jeg ikke skremmer barnet. Jeg ville også innhentet opplysninger fra foreldrene hva som er vanlig for barnet, bakgrunn for innkomst, og ut fra det vurdere observasjoner. Barn med redusert allmenntilstand er utredningspasienter, derfor må alle målinger tas. Hvordan vil du innhente informasjon om barnets tilstand? Informasjon om barnets tilstand kan innhentes fra pasientens innkomstjournal, samt foreldrene. Her er det egentlig bare å spørre, men kan være lurt å ha lest seg opp på pasienten, slik at foreldrene slipper å svare dobbelt på de samme spørsmålene. De er allerede i en sårbar og presset situasjon. Beskriv hvordan lek kan brukes terapeutisk for barn innlagt i sykehus? Lek kan brukes terapeutisk for barn ved at du tar dem ut fra sykdommen. Jeg hadde et barn som nylig hadde fått gjort kirurgi. Jeg ga litt smertestillende, og tok pasienten på lekerommet. Der satt vi på gulvet og lekte, og barnet fikk være nettopp det. Et barn. I tillegg kan lek være med på å forhindre traumer i forbindelse med behandling. Bygge tillit og relasjon mellom pleier og barn, og det tar som sagt i hovedsak fokuset bort på alle medisinene, behandling etc. Lek er et fantastisk verktøy for å bli kjent med barnet, og gjøre dagen bedre for barnet. Det finnes ikke nødvendigvis ett fasitsvar på noen av de spørsmålene du spør om. Her gjelder det å bruke empati og tenke etter hva du kan gjøre som sykepleier, og hvordan det kommer pasienten til gode. Du må tenke helhetlig.
 20. Mann med tatovering der det sto Do Not Resuscitate

  Dette er USA på sitt beste. Hvor du blir saksøkt når du utfører livreddende behandling. Ikke rart legene der kvier seg i slike situasjoner. Her i Norge ville jeg ikke tolket en tatovering som et bevis på at en pasient ikke ønsker gjenopplivning.
 21. Anafylaksi

  Hei! Jeg har til dags dato ikke opplevd anafylaktoid reaksjon, men jeg har opplevd anafylaksi. Anafylaktoide reaksjoner vil jeg anse som sjeldnere. Anafylaktoid reaksjon og anafylaktisk sjokk har samme behandling (http://legemiddelhandboka.no/Terapi/14096). I forhold til forebygging vil jeg påpeke at antihistaminer må tas FØR eksponering for allergen. Hvis ikke er allerede histaminet frigjort, og pasienten vil få en reaksjon. Antihistaminer blokkerer mastcellenes frigjøring av histaminer. Opplever stadig vekk at sykepleiere ikke er bevisst på dette.
 22. Anafylaksi

  Anafylaksi og anafylaktoid reaksjon er to forskjellige ting. "Anafylaktoid reaksjon gir samme reaksjon som anafylaksi, men uten immunglobulinmediert reaksjon og ingen tryptasestigning" (http://legeforeningen.no/Fagmed/Norsk-barnelegeforening/Veiledere/veileder-i-akutt-pediatri/kapittel-6-anafylaktiske-reaksjoner-og-akutte-hudlidelser/61-anafylaktiske-reaksjoner/). Ved anafylaksi har personen tidligere blitt utsatt for allergenet tidligere. Det er derfor for eksempel en er mer på vakt andre gangen pasienter får immunsuppressive midler som Remicade. Når en person blir utsatt for et stoff kan det dannes IgG-immunglobuliner mot det stoffet, som gjør at du får en reaksjon andre gang du kommer i kontakt med det. Ved anafylaktoid reaksjon skjer det en reaksjon uten at IgG er dannet. "Anafylaktoide reaksjoner kan utløses av komplementaktivering, aktivering av koagulasjon- og fibrinolysesystemet, fysisk anstrengelse eller ved en direkte farmakologisk effekt som fører til mediatorfrisetting." (http://legeforeningen.no/Fagmed/Norsk-barnelegeforening/Veiledere/veileder-i-akutt-pediatri/kapittel-6-anafylaktiske-reaksjoner-og-akutte-hudlidelser/61-anafylaktiske-reaksjoner/). Komplementaktivering er aktivering av proteiner i blodet som vanligvis reagerer på ulike virus og bakterieinfeksjoner. Mediatorfrisetting er at mastcellene frisetter histamin, som igjen fører til en anafylaktisk reaksjon.
 23. 2. Legemiddelutslett, er svaret mitt. Forøvrig skrives det Lichen planus
 24. Hb referanseområde

  Tror bare det er individuelle forskjeller fra institusjon til institusjon. Nasjonal Labhåndbok er visst den OUS følger nå kan det se ut som.
×