Jump to content
Sykepleiediskusjon
Sign in to follow this  
Cathrine

GPSchip under huden på demente

Recommended Posts

I en kommune i Danmark vil de legge inn GPSchip under huden på demente. De skriver at hver dag blir 3 demente i gjennomsnitt etterlyst da de har gått seg vill. https://jyllands-posten.dk/indland/ECE10099011/kommune-vil-have-gpschip-under-huden-paa-demente/

Forstår at det er fristende å legge inn en chip under huden, men det er kanskje litt etisk betenkelig? Hva tenker dere  om dette? Vet jo egentlig ikke om det var bedre å sette en lapp på ryggen med navn på den avdelingen pasienten tilhørte, slik vi gjorde da vi hadde demente som vandret.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Selv har jeg ingen betenkeligheter med å skulle få en GPS-chip under huden, skulle jeg bli dement. Det sparer meg bekymringen over å glemme hvor jeg er, og at jeg skal dø i en ulykke fordi jeg har rotet meg bort. I tillegg gir det meg friere rammer, jeg kan bevege meg utenfor institusjonen uten frykt for at jeg aldri skal bli funnet. Tenker det også er beroligende for familien, som da slipper å bli mine barnepassere i stedet for familie, og at de slipper den uendelige bekymringen over hvor jeg befinner meg.

På andre siden kan man alltids argumentere med at en har rett til privatlivets fred, og at ingen skal overvåkes osv. Men jeg tenker det må være et valg som tas når en demensdiagnose konstateres. Hvis en er kommet såpass langt at demensen gjør at jeg selv ikke kan ta et valg, blir det vel som med alle andre saker at pårørende får ta dette valget, og forhåpentligvis respekterer mine ønsker når jeg var klar.

Jeg har et mye større etisk problem med å "sperre" inne pasienter på en institusjon, fordi de ikke forstår hvordan en døråpner/kodelås fungerer. Opplever det som et større hån at koden står ved døra, men at de ikke skjønner hvordan de skal bruke informasjonen.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Sanna

Jeg har aldri skjønt den etiske problemstillingen. Hva er det som er uetisk? Hvis pasienten fikk velge, tipper jeg vedkommende ønsker å være trygg. Pasientene har ikke samtykkekompetanse og har ikke gått med på at de er "innesperret" i utgangspunktet, så hvorfor skal dette være verre? Jeg ville hatt det selv, og jeg ville hatt det på mine foreldre og besteforeldre. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mye bedre med en slik chip en å gå seg vill ute, eller holdes sperret inne. Det jeg tenker kan være etisk betenkelige med dette er at man setter inn et fremmedlegme under huden.

Mulig jeg tar feil, men kan man ikke heller bruke et armbånd eller liknende, med en GPS?

For GPS høres genialt ut.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Your content will need to be approved by a moderator

Guest
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoticons maximum are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×