Jump to content
Sykepleiediskusjon
Sign in to follow this  
lenek

Bruk av avføringsmiddel

Recommended Posts

Hei.

Ganske fersk sykepleier. Er det noen her som kan gi meg en rask, god oversikt når de forskjellige avføringsmidlene bør bli brukt. Dulcolax, microlax, toilax, laktulose, movicol...andre? Dette er medikamenter som står på lista over hva vi kan "forordne" selv..

På sykehjemmet hvor jeg akkurat har startet å  jobbe føler jeg at kunnskapen rundt dette temaet er for dårlig - og jeg får ingen konkrete svar når jeg spør. 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hei. 

Dulco-, micro-, og toilax aktiviserer peristaltikken, mens lactulose og movicol er volumøkende ved å holde på væske. De virker derfor ulikt. Derfor brukes også lactulose og movicol som forebyggende, mens de andre er mer akutt for tømming. Movicol kan også brukes til tømming - men da er det et litt mer heftig regime enn vedlikeholdsbehandling. Felles for alt som har med obstipasjonsforebygging og behandling er at god væskebalanse er kjempeviktig for et godt resultat. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lactulose brukes ofte forebyggende hvis pasienten har tendens til obstipasjon for eksempel ved opiatbehandling. Min erfaring er at alle som får opiater fast også blir satt på Lactulose. For de fleste er den relativt lett å drikke.

Movicol gis også forebyggende, men kan også tømme tarmen, som beskrevet over her. Movicol er kanskje den mest skånsomme måten å tømme en som er obstipert? Da den også skal mykgjøre avføring som ligger langt nede i tarmen, og gjør at man ofte kan unngå klyster. 

Movicol kan smake litt kvalmende da den er tilsatt smak. Da vil jeg bare komme med et tips, bestill heller Movicol Junior nøytral. Den er ikke tilsatt smak, smaker kun litt salt. Blandes den ut i tomatjuice eller liknende vil det knapt smakes. Den er svakere enn Movicol for voksne så man må ofte doble dosen.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Your content will need to be approved by a moderator

Guest
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoticons maximum are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×